Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 10:37

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Η ομάδα ΠΟΣΕΙΔΩΝ που αποτελείται από φοιτητές του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., των τμημάτων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Αυτοματιστών Μηχανικών συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας Shell Eco Marathon 2017 που έλαβε χώρα στο Λονδίνο μεταξύ 25 και 28 Μαΐου, όπου συμμετείχαν ομάδες από 25 χώρες ενώ τον επισκέφτηκαν πολλές χιλιάδες επισκέπτες.

Η ομάδα ΠΟΣΕΙΔΩΝ μετά από πολύμηνη προετοιμασία, συμμετείχε δυναμικά και επέστρεψε από το Λονδίνο με το Βραβείο Σχεδιασμού Πρωτότυπου Οχήματος (Prototype Vehicle Design Award) μεταξύ των 166 ομάδων καθώς και με την 9η θέση στην κατηγορία πρωτότυπων ηλεκτρικών οχημάτων κατακτώντας την υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει Ελληνική ομάδα στην κατηγορία. Η κατανάλωση που σημείωσε το όχημα είναι 412 χιλιόμετρα με μία κιλοβατώρα που αντιστοιχεί σε Ταξίδι Αθήνα- Θεσσαλονίκη με κόστος περίπου 20 cents.

Για το Design Award λαμβάνεται υπόψιν μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός, η αισθητική του οχήματος, η εργονομία, η ασφάλεια, η τεκμηριωμένη επιλογή υλικών, οι τεχνικές ελαχιστοποίησης βάρους, η κατασκευασιμότητα και η περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υλικών και των διεργασιών κατασκευής. Το Ηλεκτρικό Όχημα σε σχήμα Όρκας, σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και βελτιστοποιήθηκε από τους Φοιτητές του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. Οι κριτές για το συγκεκριμένο Βραβείο που προέρχονταν από τη Ferrari, εντυπωσιάστηκαν από την τεκμηριωμένη μελέτη και ανάλυση κάθε λεπτομέρειας στο σχεδιασμό και υπολογισμό του οχήματος καθώς και με την άριστη μετουσίωση του μοντέλου CAD από τις υπολογιστικές προσομοιώσεις σε πραγματικές ομαλές επιφάνειες υψηλής αισθητικής μέσω πολύπλοκης κατασκευαστικής διαδικασίας δημιουργίας σασί carbon-fiber monocoque.

Να σημειωθεί πως τα διαθέσιμα μέσα και το budget ήταν υποπολλαπλάσια του συναγωνισμού, ωθώντας τους φοιτητές να ενασχοληθούν σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και κατασκευής και στην εντατική αναζήτηση χορηγιών και οικονομικών λύσεων.

Οι στόχοι της ομάδας για τον επόμενο διαγωνισμό είναι να κατακτήσουν μια θέση στο βάθρο στην κατηγορία τους, να πληθύνουν την ομάδα με νέους φοιτητές που θα τους δοθεί η ευκαιρία να αντιληφθούν τη σχέση θεωρίας και πράξης και να εργαστούν σε ένα συνεργατικό περιβάλλον.

Ιστοσελίδα Ομάδας: https://www.facebook.com/poseidonteipir

Παρουσίαση στο Δελτίο του ΣΚΑΙ

Παρουσίαση 4Τροχοί